"You are welcome to the world of unity"

YB Dr Mujahid Yusof Ar-Rawa
(Konvensyen Nasional Kelab Penyokong PAS Ke-1, Klang, Selangor)

"ALlah menegaskan lagi " Hai manusia,sesungguhnya Kami (ALlah) menciptakan kamu dari seorang lelaki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa danbersuku-suku supaya kamusalingkenal mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu.." (30:22)

Sunday, October 18, 2009

Kenyataan YB Dr Halimah berhubung isu PAS Pinggirkan Melayu bila tertubuhnya KPP

PAS PINGGIRKAN MELAYU SEBAB TIDAK DIWUJUDKAN KELAB PENYOKONG MELAYU

Kelab Penyokong PAS, perpaduan nasional tanpa Melayu? PAS memang pinggir Melayu??!! Seolah-olah isu itu yang ingin di bangkitkan oleh Sdra Hasbullah Pit dalam blognya: http://hasbullah.pit.my/2009/05/kelab-penyokong-pas-perpaduan-nasional.html

1. Sdr Hasbullah menyatakan Kelab Penyokong PAS yang ditubuhkan oleh Lajnah Perpaduan Nasional PAS Pusat merupakan platform "bukan Islam" sahaja yang tidak mengintegrasikan kaum Melayu ke dalamnya, maka adakah bertepatan dengan peranan Lajnah tersebut.


Saya selaku Timbalan Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional PAS Pusat bersyukur dan berterima kasih di atas keprihatinan dan sikap ambil berat saudara Hasbullah.. Sikap beginilah antara kaedah yang dapat menyubur serta merangsang perkembangan-pertumbuhan PAS sehingga mampu merentasi semua kelompok massa di Malaysia bagi maksud mencapai matlamat suci PAS.

2. Ada beberapa isu yang ditimbulkan. Pertama, isu kenapa ada bebarapa jenis Kelab Penyokong PAS (KPP): KPP Cina, KPP India, KPP Iban, KPP Siam dsb TETAPI tidak wujud Kelab Penyokong PAS Melayu.

3. Semua rakyat Malaysia yang beragama Islam samada Melayu, Tionghua, India, Iban, Siam dll yang berminat untuk bersama dalam organisasi PAS BOLEH TERUS menjadi AHLI PAS dan terlibat dalam semua aktiviti PAS (sila rujuk Perlembagaan PAS).

4. Ini Berbeza dengan kedudukan Non Muslim. Non Muslim yang sudah bersama dengan PAS belum boleh menjadi ahli PAS yang sepenuhnya kerana belum ada peruntukan dalam Perlembagaan PAS. Justeru pimpinan PAS mahu meraikan penyokong-penyokong PAS yang terdiri daripada bukan Melayu belum Islam yang sudi mencurahkan sumbangan bakti kepada PAS dengan lebih berkesan dan meluas. Mereka terpikat dengan perjuangan PAS setelah mengkaji prinsip perjuangan PAS. Mereka faham ideologi perjuangan PAS. Mereka dapat membezakan PAS dengan UMNO yang mana sekian lama UMNO mereka kenali sebagai tulang belakang kerajaan Barisan Nasional. Mereka sudah kenal siapa itu UMNO, halatuju UMNO serta dasar perjuangannya. Mereka sudah dapat menyelami hati perut orang UMNO/BN. Mereka sudah masak dengan tipu helah UMNO/BN. Mereka sudah muak dengan kepincangan pemerintahan UMNO/BN dan menanti-nanti corak pemerintahan alternatif. Benarkah di sana terdapat “politik bersih”? Boleh wujudkah pemerintahan tanpa rasuah? Mungkinkah menjadi kenyataan di mana kaum Melayu yang memerintah akan berlaku adil kepada semua kaum. Mereka sedia maklum Perlembagaan Malaysia. Mereka tahu konsep Raja Melayu. Namun mereka mahu biarlah pihak yang memerintah itu bersikap adil dan membela semua kaum, bangsa dan agama. Mereka sudah letih dianggap seperti melukut di tepi gantang oleh UMNO / BN. Keperluan asas kaum ini tidak diperjuangkan dan dibela oleh ketua masing-masing yang berada dalam MIC, MCA dll.

5. Justeru, mereka melihat sinar harapan pada sebuah parti politik yang dilihat konsisten dan berpegang kepada prinsip dan ikhlas berjuang untuk semua kaum dan rakyat di Malaysia. Mereka tertarik dengan slogan PAS FOR ALL, PAS untuk semua yang telah dilancarkan oleh Timb. Presiden PAS pada September 11 2007, satu gagasan perpaduan dan integrasi kaum yang dibawa oleh Lajnah Perpaduan Nasional PAS Pusat di bawah Dr Mujahid Yususf Rawa. Saya sendiri selaku Pengarah Program Pelancaran PAS FOR ALL telah dipertanggunjawabkan untuk mengadakan pertandingan logo PAS for ALL yang mana penyertaannya terbuka kepada yang berminat dari dalam dan luar negara.

6. PAS untuk semua membawa maksud PAS untuk orang kaya, PAS UNTUK ORANG MISKIN, PAS untuk orang bandar, PAS untuk orang desa/bagan/estat, PAS untuk orang Melayu, Cina, India, IBAN, Kadazan dll.

7. Mereka dapat merasakan kejujuran dan kehangatan kasih sayang serta kemesraan 'orang' PAS. Mereka mula menaruh kepercayaan dan seribu harapan kepada PARTI ISLAM SEMALAYSIA (PAS) sebagai tunggak dan tempat berteduh mereka. Ada di antara kaum bukan Melayu belum Islam ini yang lebih ke hadapan dan agresif, mahu menyusun strategi bagi meyakinkan seramai mungkin kaum kerabat, sahabat handai serta kenalan mereka untuk bersama-sama menyokong parti yang faham aspirasi serta dapat memperjuangkan nasib / masa depan mereka. Mereka mahu bersama organisasi PAS. Maka, dengan kesedaran ini, PAS menyediakan satu wadah untuk semua yang telah terpanggil untuk bersama-sama PAS melalui KELAB PENYOKONG PAS. Inilah tujuan asal kelahiran Kelab Penyokong PAS.

8. Bagi kaum Melayu yang sudah sedar kepincangan yang dibuat oleh UMNO/BN mereka boleh terus masuk menjadi PAS. Bukan sebab PAS tidak mahu mewujudkan KPP Melayu tetapi ia tidak menjadi satu keperluan.

9. Isu Kedua: Lajnah Perpaduan Nasional seolah-olah tidak mampu mengintegrasikan kaum-kaum yang wujud di Negara ini kerana setiap kaum hanya merancang serta melaksanakan program yang berkisar di kalangan kaum masing-masing.

10. Kita semua perlu faham sejarah Malaysia. Suka atau tidak, terima atau tidak kita harus akur dengan realiti bahawa semenjak zaman penjajah hingga ke hari ini dan akan diteruskan oleh UMNO/ Barisan Nasional (dulu, kini, selamanya) kaum-kaum di Malaysia dikendalikan dengan cara: pecah dan perintah atau divide and rule. Orang Melayu di kampung-kampung, orang India di estate dan ladang, orang Cina di bandar dan lombong bijih timah. Mereka terpisah daripada peringkat awal lagi dan sistem pendidikan telah menyempurnakan pengasingan/ pemisahan ini sehingga timbul gejala saling tidak memahami bahasa, budaya, agama dan pantang larang antara kaum-kaum yang wujud di Malaysia. Timbul syak wasangka, curiga mencurigai serta SALAH tanggapan DI ANTARA satu sama lain. Anak-anak yang berbilang kaum dan bahasa ibunda dihantar ke sekolah yang berlainan sistem pendidikan dan ini menjadi salah satu faktor utama wujudnya polarisasi kaum serta kurangnya perpaduan dan integrasi nasional.. UMNO membawa konsep ketuanan Melayu yang sukar di telan oleh kaum-kaum lain. UMNO cuba, memujuk kaum-kaum lain dengan beberapa taktik seperti menjaga kepentingan peribadi beberapa individu penting yang berpengaruh dalam satu-satu kaum yang mereka mahu kuasai. Taktik itu dapat bertahan berdekad-dekad sehinggalah makin ramai kaum Cina dan India yang menyedari bahawa pemimpin mereka tidak membela hak serta kepentigan majoriti kaum mereka sendiri.

11. Tarikh keramat 8.3.2008 merupakan titik permulaan lahirnya kematangan non-Malay, non-Muslim: satu ledakan kesedaran bahawa mereka perlu 'mengajar' parti yang telah 'menipu' mereka ( these political parties must be taught a lesson). Sesungguhnya calon PAS menjadi pilihan undi mereka. Bukan Melayu yang tidak beragama Islam sudah tidak boleh lagi di takut-takutkan oleh UMNO/BN dengan 'fear and scare tactics' bahawa mereka akan dipaksa masuk Islam, dihukum dengan sistem hukuman dalam Islam seperti di 'potong' tangan dan sebagainya. Semua maklum "spin doctors" UMNO/BN menggambarkan sekiranya PAS memerintah, PAS akan melaksanakan hukum Islam dan yang paling tertonjol ialah hukum hudud. Ianya diperlihatkan begitu kejam dan ketinggalan zaman. Apabila golongan non-Muslim mengkaji apa itu hukum Islam yang digembar-gemburkan, khususnya apa itu hudud dan kenapa hukum hudud dilaksanakan, apa baik buruknya mereka menemui jawaban kepada soalan-soalan asas ini. Mereka yang pada asalnya takut kepada hukum hudud itu adalah orang yang sekarang mahu membantu PAS menerangkan isu hukum hudud kerana mereka faham falsafahnya serta yakin dengan kemampuannya menangani masalah sosial dan jenayah.

12. Fenomena ajaib sudah berlaku. Orang bukan Islam sudah boleh menerima Islam sebagai satu sistem pemerintahan seperti mereka boleh menerima kewujudan masjid dan bacaan doa sebelum memulakan majlis. Rintihan serta suara hati mereka ialah 'kami wujud, kami juga manusia, Kami juga ada keperluan, kami juga lahir di bumi Malaysia ini'.

13. Persoalan yang ditimbulkan oleh Sdra Hasbullah di mana beliau ingin melihat ahli KPP dan ahli PAS sama-sama kerja, pasang turun bendera, buat itu dan ini bersama maka barulah diakui perpaduan sebenarnya.

14. Untuk menjawab soalan tersebut kita harus memahami secara mendalam konsep qudwah, dakwah fardhiyyah, dakwah dan siyasah, Kita harus mengerti sunnah perubahan bahawa ianya satu proses yang mengambil masa, satu evolusi dan bukan revolusi serta perlu melalui langkah-langkah kritikal. Pimpinan PAS yang mahu memimpin kelompok yang lebih besar dan menyeluruh harus mampu menyelami nilai dan paksi hidup pelbagai kelompok, bukan hanya berligar di sekeliling orang-orang yang sudah memahami perjuangan Islam (PAS). Pimpinan PAS di semua peringkat mesti mendekati semua kelompok dan terjun ke kancah masyarakat, menyaksi sendiri denyutan nadi kelompok yang mahu dipimpin, spektrum mad'u dalam jaringan pengaruhnya. Pimpinan PAS harus faham apa yang menggamit hati seorang insan sehingga timbul keinginan untuk bersama PAS, dan apa yang akan membawa mafsadah besar lantaran menutup terus pintu dakwah siyasah. Ini sudah tentu adalah malapetaka yang timbul kerana pendekatan gopoh-gapah dan kurang sabar, kurang cermat dan kurang berhemah sesetengah pihak sehingga timbul kekeliruan yang menyesatkan golongan sasaran non Malay, non Muslim.

15. Pada pendapat saya yang perlu tampil ke hadapan dalam ertikata memulakan “engagement” serta hubungan yang erat dan berkesan dengan orang non-Malay, Non Muslim ialah orang PAS itu sendiri lebih-lebih lagi pimpinan PAS, bukan sebaliknya. Kita tidak harus samasekali mengharapkan ahli Kelab Penyokong PAS bersama-sama angkat barang, anjur program, pasang bendera dsb. Pertamanya, adakah pimpinan PAS kawasan, Dewan-dewan pernah menjenguk rumah-rumah mereka, mengambil tahu hal ehwal serta menjaga kebajikan mereka? Pendek kata adakah pimpinan PAS yang mendokong Islam yang disebut sebagai rahmat bagi seluruh alam (rahmatan lil ‘alamin), di semua peringkat telah memainkan peranan dan melaksanakan tanggungjawab menawarkan serta menghidangkan Islam sebagai rahmat, penyelesai masalah kepada orang Melayu, orang Cina, orang India nun di luar sana? Bagaimana orang-orang awam di luar gelanggang / medan akan tahu, memahami dan menerima perjuangan PAS sekiranya kita hanya syok sendiri berlegar dalam zon keselesaan dan mengulangi apa yang kita sudah lakukan bertahun-tahun tanpa menerobos serta menembusi pasaran baru, “the blue ocean strategy” yang lebih luas di luar sana.?

16. Manusia hanya akan dapat disatukan dengan kebaikan, keadilan dan kesejahteraan yang dibawa Islam. Rakyat akan merasa nikmat sebenar apabila manusia menghayati prinsip hidup universal yang dibawa oleh Islam tanpa mengira kaum atau bangsa. Pendek kata perpaduan yang sebenarnya hanya akantberhasil dengan 'critical mass' sesebuah masyarakat termasuk non Muslim menerima Islam sebagai panduan hidup bermasyarakat.

17. AKHIR sekali, saya berpesan kepada diri saya dan semua yang berada dipersada perjuangan “kalimatullah hiya ‘ulya” apakah strategi jangka pendek dan jangka panjang yang berkesan dan akan menghasilkan impak yang maksima serta output dalam bentuk “rijal” yang berkualiti dalam kuantiti yang semaksimum mungkin??!!

No comments: